De levensduur van een rieten dak

8 Juni, 2017 09:10

Een rieten dak kan gemakkelijk veertig jaar meegaan, maar sommige rieten kappen blijven nog geen 25 jaar goed. Er zijn veel factoren die de levensduur van een rieten dak bepalen, maar het belangrijkste is dat het dak zo droog mogelijk blijft. Vocht richt namelijk schade aan en verkort de levensduur van uw dak. Maar hoe houdt u de binnenkant van uw rieten dak droog?

Functionele en esthetische levensduur

De levensduur van een rieten dak heeft twee aspecten: de esthetische en de functionele levensduur. De esthetische levensduur draait om het uiterlijk van het dak: hoe mooi ziet de rieten kap eruit? De functionele levensduur wordt gemeten aan de hand van de waterdichtheid van het dak. Vroeger was alleen de functionele levensduur van belang, tegenwoordig hechten we meer waarde aan de esthetische levensduur. U wilt immers een functioneel én mooi rieten dak met een karakteristieke uitstraling.

“In essentie geldt: hoe droger het rieten dak, hoe langer de levensduur.
Verscheidene factoren spelen een rol bij het droog houden van het dak.”

Periodiek onderhoud

Onderhoud is van groot belang voor een rieten dak. Laat uw rieten dak altijd onderhouden door een professionele rietdekker. Riet dat onder de draad zit trekt de rietdekker bijvoorbeeld terug. Zwakke plekken steekt hij bij met riet. Zo zorgt De Rietdekkerij dat de waterafvoer optimaal blijft en het vocht niet in uw dak trekt.

Factoren die invloed hebben op de levensduur

  • Hellingshoek van het dak: hoe steiler het dak, hoe sneller regenwater van het dak loopt. Het water richt zo minder schade aan, waardoor het riet langer goed blijft.
  • Ontwerp van het dak: door serres, uitbouwen en dakramen wordt de dakbedekking dikker of gedraaid. Hierdoor blijft het dak langer nat.
  • Omgeving van de woning: vallen er vanuit naburige bomen druppels op het dak, dan blijft het dak nat en richt het vocht schade aan.
  • Kwaliteit van het riet: De Rietdekkerij werkt met hoogwaardig Nederlands riet.

Wilt u een rieten dak laten plaatsen of heeft u een rieten dak dat aan een onderhoudsbeurt toe is? Neem dan contact op met De Rietdekkerij. Onze vakkundige rietdekkers bekijken uw situatie en adviseren u over het plaatsen of onderhouden van uw rieten kap.

< Een rieten dak en een open haard: kan dat? De voordelen van een rieten dak >