Onderhoud rieten dak

Om een rieten dak mooi te houden, is regelmatig onderhoud nodig. Met het juiste onderhoud kan een rieten dak wel een halve eeuw meegaan. Voor een deel is dit onderhoud specialistisch werk wat alleen door een ervaren rietdekker gedaan kan worden.

Vergroot de levensduur van uw rieten dak door een aantal belangrijke vuistregels:

  • Houdt het rieten dak schoon
  • Laat algen en mos regelmatig verwijderen
  • Laat het rieten dak behandelen met algendodende spray
  • Laat elke 8 tot 10 jaar groot onderhoud uitvoeren door een ervaren rietdekkersbedrijf

In onderstaand schema ziet u een overzicht van de benodigde werkzaamheden per jaar.

Type onderhoud Onderhoudsschema
Rieten dak preventief sprayen met algenremmer Om de 2 jaar
Nalopen slijtplekken, kil goten, riet onder dakkapellen Om de 4 jaar
Hele rieten dak nalopen Na 8 jaar

Onderhoudscontracten van rietdekkersbedrijf de Rietdekkerij

Met een onderhoudscontract van de Rietdekkerij zorgt u ervoor dat uw rieten dak regelmatig onderhouden wordt. U heeft dan zelf geen omkijken meer naar deze werkzaamheden. Onze rietdekkers zorgen ervoor dat uw dak het nodige onderhoud krijgt.

Flex contract

  • Jaarlijkse controle
  • Prijs afhankelijk van de reparaties

Meer informatie

Trust contract

  • Onderhoudsafspraken voor enkele jaren
  • Vast bedrag per jaar

Meer informatie

Save contract

  • Halve of hele dag per jaar onderhoud
  • Prijs afhankelijk van werkzaamheden

Meer informatie

Neem contact op met rietdekkersbedrijf de Rietdekkerij voor een vrijblijvend advies over onze onderhoudscontracten

Bekijk dit project

Flex-contract

Met het flex contract komen onze rietdekkers jaarlijks langs om het rieten dak te inspecteren. Aan de hand van deze inspectie bepalen zij welke onderhoudswerkzaamheden nodig zijn. U ontvangt dan eerst een offerte voor deze werkzaamheden, indien akkoord gaan wij aan de slag. De kosten in dit onderhoudscontract verschillen dus per jaar.

Trust-contract

Met een trust-contract worden de onderhoudskosten voor een aantal jaar vastgelegd. De rietdekkers van ons rietdekkersbedrijf voeren dan alle benodigde onderhoudswerkzaamheden uit. Soms zal inspectie volstaan, soms zullen er verschillende werkzaamheden zijn vereist. De kosten staan vast en u weet daardoor beter waar u aan toe bent.

Save-contract

Met het save-contract komen onze rietdekkers elk jaar een halve of een hele dag bij u langs om uw rieten dak te onderhouden. Zij pakken dat het deel dat op dat moment het meeste aandacht nodig heeft aan. Met het Save-contract bent u verzekerd van een goede conditie van uw rieten dak en een overzichtelijk kostenplaatje.

Neem contact op met rietdekkersbedrijf de Rietdekkerij voor een vrijblijvend advies over onze onderhoudscontracten.

 

Uw rieten dak schoonhouden

Eén van de belangrijkste onderdelen voor het onderhoud van uw rieten dak is het schoonhouden van het dak. Dit kunt u eenvoudig zelf doen. Het is vooral belangrijk dat u de schaduwplekken van het dak in de gaten houdt. Dit zijn plekken die in de schaduw van, bijvoorbeeld, een boom staan. Deze plekken zorgen ervoor dat het dak langer vochtig blijft en hierdoor ontstaan eerder schade.

Controleer uw dak zelf regelmatig op de vorming van algen en mossen. De ontwikkeling van algen en mos heeft een negatieve invloed op de conditie van het dak. Algen en mos houden namelijk vocht vast en blokkeren de luchttoevoer, waardoor het langer duurt voordat het dak droogt. Het vocht kruipt hierdoor dieper in het riet en zorgt dat het riet – dat slecht tegen vocht kan – gaat rotten. Daarom dienen algen en mos regelmatig verwijderd te worden door een professionele rietdekker. Laat u de laag algen en mos te lang zitten, dan kan het dak onherstelbaar beschadigen. Een goed onderhouden dak droogt sneller, zodat het vocht niet de tijd krijgt om diep in het riet te trekken en het dak te beschadigen.

Onderhoud rieten dak

Een rietdekker beschikt over sprays die de algen laten stoppen met groeien en zorgen dat de algen niet terugkeren na een regenbui. Heeft u een nieuw rieten dak, dan is preventief sprayen de eerste jaren de belangrijkste vorm van onderhoud. Dit voorkomt algvorming op uw dak, waardoor het riet snel droogt en niet beschadigt. Voor het beste resultaat behandelt u uw dak jaarlijks met algendodende spray. Beginnende algvorming is namelijk nog eenvoudig te behandelen. Algen die zich al langere tijd op het dak bevinden zijn daarentegen moeilijker te verwijderen.

Groot onderhoud van de rieten kap

Na circa acht tot tien jaar is er groter onderhoud aan de rieten kap vereist. Wanneer dit precies moet gebeuren, is afhankelijk van de conditie, ligging en hellingshoek van uw dak. Het is verstandig om groot onderhoud door een professionele rietdekker te laten uitvoeren. We trekken riet dat onder de draad zit terug, steken zwakke plekken bij met riet, zetten het riet op maat en maken vervolgens de bestaande binding vast. Uw dak is vervolgens weer als nieuw. Wel blijft het na dit grote onderhoud van belang om het riet elke 2 à 3 jaar te laten onderhouden, zodat er geen nieuwe algvorming optreedt.

Contact met ons rietdekkersbedrijf

Wij adviseren u graag over het onderhoud van uw rieten dak. Neem contact op met ons rietdekkersbedrijf voor een vrijblijvend adviesgesprek.