Rieten dak

Investeren in een rieten dak geeft uw woning een natuurlijke en nostalgische uitstraling. Naast deze esthetische voordelen is het ook economisch gezien een waardevolle investering. Een rieten dak verlaagt immers uw energiekosten en verhoogt tegelijkertijd de waarde van uw woning. Niet alleen in euro’s, maar een rieten dak heeft ook een chique uitstraling.

De voordelen van een rieten dak

De keuze voor een rieten dak is een keuze voor duurzaam natuurlijk materiaal met een authentiek karakter. Welk type rieten dak het beste bij uw woning past, is van verschillende factoren afhankelijk. Een rieten dak biedt vele voordelen.

Riet heeft door zijn holle stengel een goede isolerende en warmte reflecterende werking. Het brengt dus koelte in de zomer en warmte in de winter. Daarmee past een rieten kap prima in de tendens om zuinig om te springen met energie. Een rieten dak is dan ook de ideale toevoeging aan energiezuinige huizen. Zelfs huizen die passief gebouwd worden, kunnen perfect een rieten dak krijgen.

Riet is een natuurproduct. Het riet dat wij gebruiken komt allemaal uit Nederland, voornamelijk uit de kop van Overijssel en het onderste puntje van Friesland (het natuurgebied de Weerribben-Wieden). Het riet wordt in dit gebied gesneden en vervolgens bij u op het dak gelegd, waar het vele jaren meegaat.

Aan het einde van de levensduur wordt het riet van het dak gehaald en kan het eenvoudig hergebruikt worden als meststof of als brandstof in energiecentrales. Een waardevolle kringloop dus, die naadloos aansluit bij het cradle to cradle-denken en perfect past bij ‘het nieuwe denken’ binnen de woningbouw. Verantwoord grondstof- en energiegebruik is hierbij verzekerd met het eerste klas natuurproduct.

Wettelijke eisen rieten dak

Er wordt een aantal wettelijke eisen gesteld aan een rieten dak. Deze staan beschreven in het bouwbesluit. Er zijn onder andere regels over de brandveiligheid en de isolatie van het dak. Om aan de brandveiligheidseisen te voldoen, worden bijna alle nieuwe rieten daken op een dichte onderconstructie geschroefd. Mocht er om persoonlijke redenen met een openluchtspouw worden gewerkt, dan zijn aanvullende eisen van toepassing. U kunt hierbij denken aan een brandwerende coating of een sprinklerinstallatie. Naast de brandveiligheid speelt u met een rieten dak nadrukkelijk in op de flink aangescherpte isolatienormen; er hoeft namelijk minder aanvullend geïsoleerd te worden.

Vervangen rieten dak

Oude rieten daken hebben veelal een open constructie. Bij de renovatie kunt u ervoor kiezen deze in stand te houden of te kiezen voor een schroefdak (dichte dakconstructie). De constructie bij het oude laten en louter het riet vervangen is op korte termijn de goedkoopste optie. Wordt er echter onder de ruimte gewoond, dan zijn de kosten op langere termijn hoger door aanzienlijke kosten van de brandverzekering en het verlies aan energie, doordat de warmte betrekkelijk vlot door het dak verloren gaat. Rietdekken op een dichte onderconstructie heeft als voordeel dat het brandveiliger is en beter isoleert.

Bij een schroefdak verbetert het leefklimaat in de woning dus aanmerkelijk. De Rietdekkerij maakt gebruik van de hoogste kwaliteit hout, namelijk de Unilin / Spano vochtwerende spaanplaten van 80% gerecycled hout. Een rieten dak op een dichte onderconstructie heeft een isolatiewaarde van 1,35 Rc, waarmee ook wordt voldaan aan het bouwbesluit voor bestaande woningen. Heeft u een woning waar u van binnenuit tegen het riet aankijkt, dan is het een optie om de binnenzijde met houten planken af te werken. Bij het verwerken van timmerhout vinden we het belangrijk dat dit afkomstig is van goed beheerde bossen. Daarom maken we de keuze voor hout afkomstig uit FSC-bossen. Is de binnenzijde reeds afgetimmerd, dan is een houtvezelplaat voldoende om het rieten dak hierop te monteren. De houten planken of de houtvezelplaat kan aanvullend worden geïsoleerd met bijvoorbeeld steenwol. Het voordeel hiervan is dat de bestaande knelplanken kunnen blijven zitten.

Bij een dak dat van buitenaf aanvullend geïsoleerd moet worden is isolatiefolie een optie. Voor het beste resultaat kiezen we voor een dampdichte en warmte reflecterende folie. Deze folie heeft een isolatiewaarde van 1 RC en vormt direct een noodzakelijke dampdichte laag. Deze optie biedt de mogelijkheid dat bestaande knelplanken kunnen blijven zitten. Ook kan de ervaren rietdekker u van dienst zijn door middel van isolatie met dak elementen van verschillende isolatiewaarden van Isobouw of Isovlas, die speciaal voor rieten daken zijn ontwikkeld. Deze platen kunnen gelijk als afwerking van de binnenzijde dienen.

Bereken uw prijs hier


Wat u moet weten over een rieten dak

Waterkerend - Het rieten dak is een waterkerende dakbedekking. Doordat het rieten dak afloopt, zullen de regendruppels naar het uiteinde van een rietstengel zakken. Vanzelfsprekend verloopt dit proces bij een steil dak sneller dan bij een dak met een flauwe hellingshoek. Door de ambachtelijke techniek die wij gebruiken bij het leggen van een rieten dak ontstaan er geen lekkages. Kortom: er is een ideale afvoer van het water.

Levensduur van een rieten kap - De functie van een rieten dak is door de jaren heen meer verschoven. Tientallen jaren geleden stond de functionaliteit voorop. “Als we maar droog kunnen melken,” zeiden de boeren, weinig oog hebbend voor de schoonheid van het rieten dak. Inmiddels bepaalt een rieten dak voor een belangrijk deel de uitstraling van een woning, waardoor er veel meer eisen aan de kwaliteit worden gesteld. Vakmanschap is daarbij van doorslaggevend belang. Rietdekkersbedrijf de Rietdekkerij bezit de kwaliteiten om uw rieten dak de levensduur van vroeger te geven, maar dan met behoud van de indrukwekkende uitstraling.

Rietdekken met uitsluitend de beste materialen

Bij De Rietdekkerij kiest u voor kwaliteit. De kwaliteit en levensduur van een rieten dak zijn uiteraard afhankelijk van de gebruikte materialen bij het rietdekken. Onze rietdekker Ronald Veenendaal kiest er bij het rietdekken bewust voor om uitsluitend met de beste producten en materialen te werken:

  • Voor de nok van uw rieten dak maken wij gebruik van de rietvorsten van Koninklijke Tichelaar Makkum. Als oudste bedrijf van Nederland is dit bedrijf een wereldwijd begrip. Tichelaar verstaat het vak van het maken van de juiste nokpannen en voldoen, in tegenstelling tot overige fabrikanten, aan alle kwaliteitscriteria.
  • Voor het beste resultaat kiezen wij bij dakvensters vaak voor Velux dakvensters. Op het gebied van afwerkingsniveau, raamdecoratie en gebruiksgemak blijft Velux de concurrentie namelijk steeds een stapje voor.
  • Naast kwaliteit hecht de Rietdekkerij waarde aan de afkomst van timmerhout. Daarom maken we de keuze voor hout afkomstig uit FSC-bossen. Zo draagt de Rietdekkerij bij aan het behoud van bossen en een gezonde leefomgeving voor mens en dier wereldwijd.
  • Voor het aanvullend isoleren wordt er vaak gebruik gemaakt van dakelementen. Isobouw biedt een goed ontwikkelde productielijn met riet- isolatie-elementen, die speciaal ontwikkeld zijn voor het rieten dak.
  • Isovlas gaat een stapje verder. Deze duurzame en hoogwaardige elementen hebben niet alleen een goed warmte-isolerend vermogen, maar ook ook extra geluidsisolerend vermogen.
  • Een dampdichte folie wordt ten behoeve van de isolatie onder het rieten dak aangebracht. Deze folie zit standaard in de isolatie elementen. Wanneer we geen isolatie-elementen gebruiken, kiezen we voor isolatie door de dampdichte folie van Meeuwissen.
  • Om het dakbeschot van het rieten dak te maken gebruiken we vochtwerende spaanplaten van Unilin & Spano. Unilin & Spano maken voor deze platen gebruik van tot 80% gerecycled hout.
  • Ubbink is producent van dakdoorvoeren, die goed in een rieten dak verwerkbaar zijn. Ubbink innoveert continu om de beste oplossingen voor energie efficiency te realiseren voor een goed binnenklimaat bij gebouwen.