Rieten dak

Investeren in een rieten dak geeft uw woning een natuurlijke en nostalgische uitstraling. Naast deze esthetische voordelen is het ook economisch gezien een waardevolle investering. Een rieten dak verlaagt immers uw energiekosten en verhoogt tegelijkertijd de waarde van uw woning. Deze waarde verhoging wordt niet alleen uitgedrukt in euro’s, maar zit ook in de uitstraling van het pand. Veel mensen vinden een rieten dak namelijk een chique uitstraling hebben.

Het plaatsen van een rieten dak is ambachtelijk werk. Onze rietdekkers kenmerken zich door vakmanschap en passie voor het ambacht. De Rietdekkerij is:

 • Kleinschalig: wij zijn persoonlijk betrokken bij elk project
 • Ervaren: wij hebben meer dan 38 jaar ervaren met rietdekken
 • Deskundig: wij voorzien u van een advies op maat
 • Beschikbaar voor zowel renovatie als nieuwbouw

Met een ambachtelijk rieten dak profiteert u van een uitstekende isolatie gedurende het gehele jaar. Daarnaast zorgt de unieke uitstraling voor een aantoonbare meerwaarde van uw woning.

Wat kost een rieten dak?

Bent u benieuwd wat een rieten dak u gaat kosten? Klik op de onderstaande button om een eerste prijsopgave te laten berekenen. Op de prijzenpagina vindt u ook een kostentabel met gangbare maten en de gemiddelde prijs. Elk project is echter maatwerk. We kunnen dus pas een goede prijsopgaaf maken wanneer wij alle gegevens hebben. De kosten voor het rietdekken bij een nieuwbouwwoning van 100 vierkante meter zijn € 10.000,- incl. btw.

Wat kost mijn rietendak?

De voordelen van een rieten dak

De keuze voor een rieten dak is een keuze voor duurzaam natuurlijk materiaal met een authentiek karakter. Welk type rieten dak het beste bij uw woning pas is van verschillende factoren afhankelijk, waarbij ieder dak  zijn eigen voordelen heeft.

Een rieten dak biedt vele voordelen. Riet heeft door zijn holle stengel een goede isolerende en warmte reflecterende werking. Het brengt dus koelte in de zomer en warmte in de winter. Daarmee past een rieten kap prima in de tendens om zuinig om te springen met energie. Een rieten dak is dan ook de ideale toevoeging aan energiezuinige huizen. Zelfs huizen die passief gebouwd worden kunnen perfect een rieten dak krijgen.

Riet is een natuurproduct. Het riet dat wij gebruiken komt allemaal uit Nederland, voornamelijk uit de kop van Overijssel en het onderste puntje van Friesland (het natuurgebied de Weerribben-Wieden). Het riet wordt in dit gebied gesneden en vervolgens bij u op het dak gelegd, waar het vele jaren meegaat.

Aan het einde van de levensduur wordt het riet van het dak gehaald en kan het eenvoudig hergebruikt worden als meststof of als brandstof in energiecentrales. Een waardevolle kringloop dus, die naadloos aansluit bij het ‘cradle to cradle’-denken. De keuze voor een rieten dak past kortom perfect bij ‘het nieuwe denken’ binnen de woningbouw. Verantwoord grondstof- en energiegebruik is hierbij verzekerd met het eerste klas natuurproduct.

Bent u overtuigd van de meerwaarde van een rieten dak van De Rietdekkerij? Neem contact op voor vrijblijvend advies en een gratis offerte.

Het onderhoud van een rieten dak

Onderhoud van uw dak is van groot belang voor de kwaliteit van een rieten dak. Zo is het belangrijk dat de waterafvoer optimaal blijft. Algen op uw rieten dak houden het vocht namelijk langer vast. Periodiek onderhoud aan uw rieten dak verlengt de levensduur en behoudt de mooie uitstraling van uw dak. De Rietdekkerij verzorgt deze onderhoudswerkzaamheden tegen aantrekkelijk tarief. Slijtage aan uw rieten dak hangt samen met verschillende factoren, zoals het gebruikte riet, vakmanschap van de rietdekker, de hellingshoek van het dak en de ligging van het huis. Daarom vraagt het onderhoud van een rieten kap om vakkundig maatwerk. De rietdekkers van de Rietdekkerij staan voor u klaar bij:

 • Het vervangen van een rieten dak
 • Het isoleren en na-isoleren
 • Het aanbrengen van een schroefdakconstructie
 • Het plaatsen van Velux dakvensters
 • Verwijderen en voorkomen van algen en mos

Onderhoudsschema rieten dak

Type onderhoud Onderhoudsschema
Rieten dak preventief sprayen met algenremmer Om de 2 jaar
Nalopen slijtplekken, kil goten, riet onder dakkapellen Om de 4 jaar
Hele rieten dak nalopen Na 8 jaar

Elk rieten dak heeft regelmatig onderhoud nodig. Hoe vaak en welk onderhoud uw dak nodig heeft is afhankelijk van de ouderdom van het dak, de ligging, de hellingshoek en de kwaliteit van het gebruikte riet. We bekijken samen met u welk onderhoudsschema geschikt is voor uw dak. Een goed onderhouden dak is sneller droog, wat resulteert in een mooier rieten dak met een langere levensduur. Laat uw rieten dak daarom regelmatig onderhouden door de specialisten van De Rietdekkerij.

Onderhoudscontracten

In de eerste jaren van uw rieten dak is preventief sprayen tegen algen de belangrijkste vorm van onderhoud. Dit is nodig om het afsluiten van het riet door algen te voorkomen, waardoor het riet sneller droog is. Na acht tot tien jaar is groter onderhoud vereist. Indien nodig wordt bij dit grote onderhoud uw dak eerst handmatig schoongemaakt. De rietdekkers halen dan alle overbodige delen van het riet af en steken op afgesleten plekken riet bij. Na dit grote onderhoud is er periodiek onderhoud tegen algen nodig. Dit gebeurt om de twee a drie jaar: u bent er op deze manier van verzekerd dat uw rieten kap er weer als nieuw uitziet.

De Rietdekkerij biedt een variatie aan onderhoudscontracten. Met het juiste onderhoudscontract bent u gegarandeerd van een mooi en gezond rieten dak. Wij geven graag advies voor maatwerkonderhoud.

Flex contract

 • Jaarlijkse controle
 • Prijs afhankelijk van de nodige reparaties

Meer informatie

Trust contract

 • Onderhoud afspraken voor enkele jaren
 • Vooraf afgesproken bedrag

Meer informatie

Save contract

 • Jaarlijks een halve of gehele dag onderhoud
 • Prijs afhankelijk van werkzaamheden

Meer informatie

Flex-contract

Bij een Flex-contract inspecteren de rietdekkers van de Rietdekkerij elk jaar uw rieten dak. Aan de hand van deze visuele inspectie behandelen de rietdekkers de plekken die slijtagegevoelig zijn. Dit zijn meestal de kilgoten en de boven- en onderzijde van de dakkapellen. De rietdekkers bekijken ook of het dak dichtslibt met bijvoorbeeld bladeren of naalden van bomen. Het kan ook zijn dat preventief sprayen tegen algen vereist is. De kosten van deze optie variëren per jaar; vooraf krijgt u hiervoor altijd een prijsopgave.

Trust-contract

Bij een Trust-contract wordt er voor een aantal jaren een onderhoudscontract vastgelegd. De rietdekkers van De Rietdekkerij gaan dan voor een vast bedrag voor u aan de slag. Soms zal inspectie volstaan, soms zullen er verschillende werkzaamheden zijn vereist. De kosten staan vast en u weet daardoor beter waar u aan toe bent. De kosten komen gemiddeld neer op 1 à 2 euro per vierkante meter per jaar. Deze prijs is een indicatie: de uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van uw situatie. Als uw dak nieuw is, zal het bedrag de eerste 5 jaar zelfs onder de euro per vierkante meter liggen.

Save-contract

Met een Save-contract gaan de rietdekkers van de Rietdekkerij elk jaar een halve of een hele dag met uw rieten dak aan de slag. We pakken dan het slechtste deel van het dak aan. Dit is bijvoorbeeld de kilgoot of een bovenzijde van uw dakkapel. Het kan ook voorkomen dat de bindingen in zicht komen, dan werken de rietdekkers deze bindingen - indien het dak nog dik genoeg is - weer onder het riet. Met het Save-contract bent u verzekerd van een goede conditie van uw rieten dak en een overzichtelijk kostenplaatje. Genoemde werkzaamheden kunnen veelal door één rietdekker in een dag worden gedaan; die kosten zijn ongeveer € 450,-. Is het vereist dat twee rietdekkers werkzaamheden verrichten, dan is de prijs het dubbele (€ 900,-) Beide bedragen zijn inclusief btw.

Voorbeeld van onderhoud/reparaties

Doorwerth

Om de levensduur van uw rieten dak te verlengen gaan we het riet dat onder de draad zit terugtrekken, zwakke plekken bijsteken met riet, het riet op maat zetten en vervolgens in de bestaande binding vastzetten. Deze werkwijze hebben de rietdekkers van de Rietdekkerij toegepast bij het schoonmaken en repareren van deze woningen in Doorwerth.

Oosterbeek

In de bossen van Oosterbeek staat deze vrijstaande woning. Na grondige inspectie is door de rietdekkers van de Rietdekkerij aan één zijde het rieten dak vernieuwd. Bij de andere zijde was het riet onder de draad lang genoeg om de bindingen uit het zicht te werken. Ook hier hebben onze rietdekkers de slechte plekken opgevuld door riet bij te steken. De rieten kap kan er voorlopig weer tegenaan.

Onderhoud villa

Deze villa was hard toe aan onderhoud. In het onderste deel van het rieten dak hebben de rietdekkers van de Rietdekkerij het riet opgestopt. Het is begrijpelijk dat vooral de onderzijde van het dak aandacht nodig had. Bij een lang dakvlak slijt het onderste deel namelijk sneller dan de bovenkant van het dak. Riet bijsteken is in zo'n situatie de duurzaamste optie om de levensduur van het rieten dak te verlengen.

Wettelijke eisen rieten dak

Er worden een aantal wettelijke eisen gesteld aan een rieten dak. Deze staan beschreven in het bouwbesluit. Er zijn onder andere regels over de brandveiligheid en de isolatie van het dak. Om aan de brandveiligheidseisen te voldoen worden bijna alle nieuwe rieten daken op een dichte onderconstructie geschroefd. Mocht er om persoonlijke redenen met een openluchtspouw worden gewerkt, dan zijn aanvullende eisen van toepassing. U kunt hierbij denken aan een brandwerende coating of een sprinklerinstallatie. Naast de brandveiligheid speelt u met een rieten dak nadrukkelijk in op de flink aangescherpte isolatienormen. Met een rieten dak hoeft er namelijk minder aanvullend geïsoleerd te worden.

Reparatieprojecten

Rieten daken in Diepenveen

In Diepenveen mochten we vier rieten daken schoonmaken. De ruim 11 jaar oude daken waren toe aan het nodige onderhoud. Na het versleten riet handmatig te hebben verwijderd konden we de kap weer vlak kloppen, waardoor de huizen er weer strak bijstaan. De kappen hebben we tevens (preventief) geïmpregneerd  tegen algen.

Rieten daken in Nieuwegein

Deze bewoners willen hun rieten dak strak en mooi houden. De rietdekkers van de Rietdekkerij hebben het achterhuis gerepareerd. Hierbij is de ‘slijtlaag’ behouden en zijn er daarbij pannen onder de Velux ramen gemaakt. Het voorhuis hebben de rietdekkers voor een deel vernieuwd, omdat de bindingen in het zicht kwamen. U kunt het resultaat op de onderstaande foto’s bekijken; het gerepareerde deel sluit mooi aan op het nieuwe stuk, waardoor het lijkt alsof het gehele dak is vernieuwd.

Vervangen rieten dak

Oude rieten daken hebben veelal een open constructie. Bij de renovatie kunt u ervoor kiezen deze in stand te houden of te kiezen voor een schroefdak (dichte dakconstructie). De constructie bij het oude laten en louter het riet vervangen is op korte termijn de goedkoopste optie. Wordt er echter onder de ruimte gewoond, dan zijn de kosten op langere termijn hoger door aanzienlijke kosten van de brandverzekering en het verlies aan energie, doordat de warmte betrekkelijk vlot door het dak verloren gaat. Een rieten dak op een dichte onderconstructie heeft als voordeel dat het brandveiliger is en beter isoleert.

Bij een schroefdak verbetert het leefklimaat in de woning dus aanmerkelijk. De Rietdekkerij maakt gebruik van de hoogste kwaliteit hout, namelijk de Unilin / Spano vochtwerende spaanplaten van 80% gerecycled hout. Een rieten dak op een dichte onderconstructie heeft een isolatiewaarde van 1,35 Rc, waarmee ook wordt voldaan aan het bouwbesluit voor bestaande woningen. Heeft u een woning waar u van binnenuit tegen het riet aankijkt, dan is het een optie om de binnenzijde met houten planken af te werken. Bij het verwerken van timmerhout vinden we het belangrijk dat dit afkomstig is van goed beheerde bossen. Daarom maken we de keuze voor hout afkomstig uit FSC-bossen. Is de binnenzijde reeds afgetimmerd, dan is een houtvezelplaat voldoende om het rieten dak hierop te monteren. De houten planken of de houtvezelplaat kan aanvullend worden geïsoleerd met bijvoorbeeld steenwol. Het voordeel hiervan is dat de bestaande knelplanken kunnen blijven zitten.

Bij een dak dat van buitenaf aanvullend geïsoleerd moet worden is isolatiefolie een optie. Voor het beste resultaat kiezen we voor een dampdichte en warmtereflecterende folie. Deze folie heeft een isolatiewaarde van 1 RC en vormt direct een noodzakelijke dampdichte laag. Deze optie biedt de mogelijkheid dat bestaande knelplanken kunnen blijven zitten. Ook kan de ervaren rietdekker u van dienst zijn door middel van isolatie met dakelementen van verschillende isolatiewaarden van Isobouw of Isovlas, die speciaal voor rieten daken zijn ontwikkeld. Deze platen kunnen gelijk als afwerking van de binnenzijde dienen.

Bereken uw prijs hier

Een rieten dak op uw huis

Voor rietdekkersbedrijf de Rietdekkerij is het leggen van een rieten dak een ambacht, waarbij we elke keer weer opnieuw worden uitgedaagd. Door onze jarenlange ervaring zijn wij gespecialiseerd in het leggen van rieten daken op allerlei gebouwen. Heeft u interesse in een rieten dak op uw huis? De rietdekkers van de Rietdekkerij kijken graag samen met u naar de mogelijkheden. Neem daarom voor vrijblijvend advies betreffende een rieten kap gerust contact met ons op.

Wat u moet weten over een rieten dak

Waterkerend

Het rieten dak is een waterkerende dakbedekking. Doordat het rieten dak afloopt, zullen de regendruppels naar het uiteinde van een rietstengel zakken. Vanzelfsprekend verloopt dit proces bij een steil dak sneller dan bij een dak met een flauwe hellingshoek. Door de ambachtelijke techniek die wij gebruiken bij het leggen van een rieten dak ontstaan er geen lekkages. Kortom: er is een ideale afvoer van het water.

Levensduur van een rieten kap

De functie van een rieten dak is door de jaren heen meer verschoven. Tientallen jaren geleden stond de functionaliteit voorop. “Als we maar droog kunnen melken,” zeiden de boeren, weinig oog hebbend voor de schoonheid van het rieten dak. Inmiddels bepaalt een rieten dak voor een belangrijk deel de uitstraling van een woning, waardoor er veel meer eisen aan de kwaliteit worden gesteld. Vakmanschap is daarbij van doorslaggevend belang. Rietdekkersbedrijf de Rietdekkerij bezit de kwaliteiten om uw rieten dak de levensduur van vroeger te geven, maar dan met behoud van de indrukwekkende uitstraling.

Uitsluitend de beste materialen voor uw rieten dak

Bij de Rietdekkerij kiest u voor kwaliteit. De kwaliteit en levensduur van een rieten dak zijn uiteraard afhankelijk van de gebruikte materialen bij het rietdekken.

Onze rietdekkers kiezen er bewust voor om uitsluitend met de beste producten en materialen te werken:

 • Voor de nok van uw rieten dak maken wij gebruik van de rietvorsten van Koninklijke Tichelaar Makkum. Als oudste bedrijf van Nederland is dit bedrijf een wereldwijd begrip. Tichelaar verstaat het vak van het maken van de juiste nokpannen en voldoen, in tegenstelling tot overige fabrikanten, aan alle kwaliteitscriteria.
 • Voor het beste resultaat kiezen wij bij dakvensters vaak voor Velux dakvensters. Op het gebied van afwerkingsniveau, raamdecoratie en gebruiksgemak blijft Velux de concurrentie namelijk steeds een stapje voor.
 • Naast kwaliteit hecht de Rietdekkerij waarde aan de afkomst van timmerhout. Daarom maken we de keuze voor hout afkomstig uit FSC-bossen. Zo draagt de Rietdekkerij bij aan het behoud van bossen en een gezonde leefomgeving voor mens en dier wereldwijd.
 • Voor het aanvullend isoleren wordt er vaak gebruik gemaakt van dakelementen. Isobouw biedt een goed ontwikkelde productielijn met riet- isolatie-elementen, die speciaal ontwikkeld zijn voor het rieten dak.
 • Isovlas gaat een stapje verder. Deze duurzame en hoogwaardige elementen hebben niet alleen een goed warmte-isolerend vermogen, maar ook ook extra geluidsisolerend vermogen.
 • Een dampdichte folie wordt ten behoeve van de isolatie onder het rieten dak aangebracht. Deze folie zit standaard in de isolatie elementen. Wanneer we geen isolatie-elementen gebruiken, kiezen we voor isolatie door de dampdichte folie van Meeuwissen.
 • Om het dakbeschot van het rieten dak te maken gebruiken we vochtwerende spaanplaten van Unilin & Spano. Unilin & Spano maken voor deze platen gebruik van tot 80% gerecycled hout.
 • Ubbink is producent van dakdoorvoeren, die goed in een rieten dak verwerkbaar zijn. Ubbink innoveert continu om de beste oplossingen voor energie efficiency te realiseren voor een goed binnenklimaat bij gebouwen.

Schroef dak of op latten gebonden rieten dak

Wij krijgen vaak de vraag of een schroefdak (gesloten constructie) net zo lang mee gaat als een op latten gebonden rieten dak (open constructie). De praktijk wijst keer op keer uit dat dit zeker het geval is. Het enige verschil is dat een rieten dak op een dichte constructie lagere verzekeringskosten meebrengt en de klimaatbeheersing in uw woning zowel vereenvoudigd als beheersbaarder maakt.

Energie besparen

In de winter blijft de warmte langer hangen in een ruimte die bedekt is door een rieten dak. In de zomer geldt het tegenovergestelde: het blijft juist koeler in huis. Met een rieten dak bespaart u dus het gehele jaar door energie.

Brandveiligheid

Rietdekkersbedrijf De Rietdekkerij houdt tijdens het leggen van rieten daken rekening met de brandpreventie van het huis. Door het plaatsen van platen wordt ervoor gezorgd dat bij een mogelijke brand geen zuurstof bij het vuur kan komen. Daarnaast is het mogelijk om een branddetectiesysteem aan te leggen op een rieten dak die een beginnende brand detecteert en de sprinklers aanzet. Het vooroordeel dat een rieten dak brandgevoelig is kan hierdoor dus worden weerlegd. Voor meer informatie over de brandveiligheid kunt u gerust contact opnemen met rietdekkersbedrijf De Rietdekkerij.

Meer weten over het vakmanschap van de Rietdekkerij? Neem vandaag nog contact op, de rietdekkers van de Rietdekkerij beantwoorden graag al uw vragen over uw toekomstige rieten kap.