Een rieten dak en een open haard: kan dat?

12 Juli, 2017 15:46

Wij krijgen regelmatig de vraag of we een rieten dak op een woning met een open haard kunnen plaatsen. Het antwoord is: ja, dat kan. Een rieten dak is prima te combineren met een open haard of houtgestookte kachel. Hieronder leest u waar u rekening mee moet houden om een rieten dak veilig te combineren met een open haard.

Vonkenvanger op de schoorsteen

Bij een woning met een open haard én een rieten dak is een vonkenvanger verplicht. Een vonkenvanger is een stuk gaas dat over het uiteinde van uw schoorsteen geplaatst wordt. De roestvrijstalen constructie zorgt ervoor dat vonken niet op het dak terecht kunnen komen. De mazen van het gaas zijn klein genoeg om wegvliegende vonken tegen te houden. Toch belemmeren de fijne mazen de rook van het haardvuur niet.

Brandwerende maatregelen

Een rieten dak is niet zo brandbaar als de meeste mensen denken. Natuurlijk is het mogelijk dat een rieten dak vlam vat, maar dat geldt ook voor een pannendak. Naast de verplichte vonkenvanger bestaan er nog meer maatregelen om uw dak te beschermen tegen vuur, zoals een gesloten dakconstructie en een  Flying Brands Detection System (FBDS) van Rupako..

Lees meer over brandwerende maatregelen voor uw rieten dak.

Schoorsteenvegen

De schoorsteen van uw woning moet jaarlijks geveegd worden om te voorkomen dat er een schoorsteenbrand ontstaat. Dit geldt niet alleen voor schoorstenen op een rieten dak, maar voor elke schoorsteen. Omdat een rieten dak niet zo gemakkelijk te betreden is als een pannendak, kunt u uw schoorsteen het beste laten vegen door een schoorveegbedrijf die ervaring heeft met rieten daken.

Wilt u een rieten dak op uw woning laten plaatsen? Bereken direct de prijs voor uw rieten dak.

< Het rieten schroefdak: veilig en isolerend De levensduur van een rieten dak >