Het rieten schroefdak: veilig en isolerend

18 Augustus, 2017 12:33

Een rieten schroefdak geeft uw huis een natuurlijke en authentieke uitstraling. Daarnaast profiteert u van een hoge isolatiewaarde, een lage energierekening en betere brandveiligheid. Het leggen van riet op een dichte onderconstructie is na een voorzichtige start in de jaren 80, in de jaren 90 eigenlijk gemeengoed geworden voor nieuw gebouwde woningen. Ook bij bestaande woningen waar het rieten dak moet worden vervangen kiezen de meeste bewoners voor een dichte onderconstructie, het schroefdak. Want wat is nu eigenlijk een schroefdak en wat zijn de voordelen?

 

Wat is een schroefdak?

Een schroefdak wordt ook wel een gesloten dak genoemd, omdat de dakdekker het riet op een gesloten ondergrond aanbrengt. Van binnenuit ziet u dus geen riet, maar de houten platen waarop we het riet bevestigen. Meestal zijn deze platen gemaakt van multiplex, spaanplaten of OSB-platen. Het riet wordt vastgemaakt met een schroef waaraan draad is bevestigd.

 

Een schroefdak versus een traditioneel rieten dak

Een traditioneel rieten dak bestaat uit riet dat direct op houten latten is vastgemaakt. Vanuit de binnenkant van de woning kijkt u direct tegen het riet aan. Het nadeel van een traditioneel rieten dak is dat de wind door het rietpakket komt met alle nadelige gevolgen. Warmte vervliegt, het niet isoleert, stof komt naar binnen en wanneer er brand ontstaat, het vuur snel om zich heen grijpt. Traditionele rieten daken worden daarom bijna niet meer aangelegd in Nederland, zeker niet als er onder wordt gewoond.

Een schroefdak zorgt door de gesloten constructie voor een betere isolatie en een hogere brandveiligheid. Een schroefdak doet op het gebied van isolatie niet onder voor een dak dat bedekt is met dakpannen. Ook qua brandveiligheid is deze gelijk aan een dak voorzien van pannen.

 

De voordelen van een schroefdak

Een rieten dak in de vorm van een schroefdak biedt u een aantal voordelen:

 

  • Door de hoge brandveiligheid valt de verzekering lager uit dan bij een traditioneel rieten dak. De premie die u voor een schroefdak betaalt, is vergelijkbaar met de premie voor een pannendak.
  • Aan de binnenzijde is een schroefdak netjes afgewerkt. U kijkt niet tegen het riet aan en u heeft geen last van stof en tocht.
  • Door de isolerende eigenschappen van een rieten schroefdak profiteert u van een lagere energierekening.
  • Een schroefdak voldoet aan de nieuwste bouwregels van rieten daken.
  • Bij een schroefdak is een grote overspanning met weinig gordingen mogelijk. Dit zijn de horizontale balken waarop het rieten dak wordt aangebracht.

 

De prijs van een schroefdak

Er is geen prijsverschil tussen het maken van een traditioneel of schroefdak. Bij het vervangen van een traditioneel rieten dak voor een schroefdak komen er wel extra kosten voor het maken van een dichte onderconstructie. Deze investering verdient zichzelf terug op de langere termijn omdat uw energiekosten en verzekeringspremies lager zijn. Bereken zelf eenvoudig wat een rieten schroefdak u kost. De Rietdekkerij is expert in de aanleg van schroefdaken. Wilt u meer weten over rieten daken? Neem dan contact met ons op via 0575 511 465 of vul het contactformulier in.

< Zonnepanelen op een rieten dak Een rieten dak en een open haard: kan dat? >