Zonnepanelen op een rieten dak

27 November, 2017 15:21

Overweegt u een rieten dak te laten plaatsen, maar wilt u ook zonnepanelen? De zonnecollectoren kunnen prima op een rieten dak geplaatst worden, maar er zijn wel een aantal zaken waar u rekening mee moet houden zodat de zonnepanelen optimaal werken. Lees hieronder hoe u zonnepanelen laat plaatsen zonder het dak te beschadigen.

Zonnepanelen op een nieuw rieten dak

Zonnepanelen zijn gemakkelijk te plaatsen op een nieuw rieten dak. De zonnecollector wordt ingewerkt in het riet. Dat wil zeggen dat er een uitsparing in het riet zit waar het zonnepaneel in geplaatst wordt. Om het dak waterdicht te maken wordt het dak onder de panelen bedekt met bijvoorbeeld EPDM.

Zonnepanelen op een bestaand rieten dak

Ook op een bestaand rieten dak kunt u zonnepanelen laten plaatsen. Dit is echter wel wat lastiger dan bij een nieuw dak. De dakconstructie dient namelijk goed te ventileren, zodat er geen vochtophopingen in het dak ontstaan. Het maken van de benodigde uitsparing komt overeen met de uitsparing voor een dakraam.

Dubbel zo duurzaam

Een rieten dak is al duurzaam van zichzelf door het gebruik van natuurlijke materialen. Met zonnepanelen wordt uw dak nóg milieuvriendelijker, omdat u duurzame energie opwekt. Bovendien bespaart u (afhankelijk van het aantal zonnepanelen) behoorlijk op uw energierekening.

Nauwkeurig klusje

Bij het inwerken van de zonnepanelen dient u rekening te houden met een aantal zaken. Wanneer een zonnecollector niet goed geplaatst wordt, kan er namelijk schade aan uw dak ontstaan.

  • De zonnepanelen moeten niet te diep ingewerkt worden, omdat het riet dan een schaduw kan werpen op de panelen. Hierdoor is het de duurzame energiebron minder efficiënt.
  • De zonnepanelen mogen ook niet te hoog liggen ten opzichte van het dak, omdat vocht hierdoor gemakkelijker ophoopt en schade kan aanrichten.
  • Een andere reden waarom de zonnecollectoren niet te hoog mogen liggen, is omdat riet met de jaren dunner wordt. Het zonnepaneel kan dan boven het riet uitsteken, wat afdoet aan de schoonheid van uw dak.
  • De zonnepanelen moeten vrij van het riet zijn, omdat een slechte ventilatie leidt tot minder efficiëntie.

Wilt u zonnepanelen laten plaatsen op een nieuw of bestaand rieten dak? Voor meer informatie over rieten daken en de combinatie met zonnepanelen neemt u contact met ons op via telefoonnummer 0575 511 465.

Het rieten schroefdak: veilig en isolerend >