Herstellen van rieten daken

9 Februari, 2016 12:15

De levensduur van rieten daken verschilt enorm. Dit is afhankelijk van het onderhoud van het riet, de ligging van het dak en het soort riet dat gebruikt is. Naast het leggen van nieuwe rieten daken, verzorgt de Rietdekkerij ook herstelwerkzaamheden. Op dit moment zijn wij bezig met een herstelopdracht, op een vakantiepark in Zelhem.

Herstelwerkzaamheden in Zelhem

De rieten daken die hersteld worden zijn gelegd in 1999 en hebben in de loop van de jaren weinig tot geen onderhoud gehad. Dit is goed te zien aan het onregelmatige dakvlak en de zichtbare bindingen. Ook is bij sommige van de daken de onderzoom onder de vorsten afgescheurd.

De rieten daken zijn gelukkig nog goed te herstellen. Het rietpakket is namelijk na zeventien jaar nog steeds 20 centimeter dik; dit betekent dat slechts eenderde van het riet is afgesleten.

Hoe ziet de onderhoudsbeurt van deze rieten daken eruit?

Om de oude daken weer een frisse uitstraling te geven en de levensduur nog jaren op te rekken, dienen ze een grondige onderhoudsbeurt te krijgen. Allereerst halen we de algen, het mos en het verteerde riet weg. Het overgebleven riet is nog lang en  goed genoeg om de bindingen weer in het rietpakket te werken.

Op de dunste en daardoor zwakste plekken van het rieten dak steken we extra riet bij, om het rietpakket te versterken en op te dikken.

Vervolgens trekken we de originele bindingen weer aan, zodat al het riet strak op het dak ligt. Hierdoor verdwijnen de zichtbare bindingen ook weer in het rietpakket.

Als we op deze manier boven zijn aangekomen, werken we het hele vlak van boven naar beneden af, door het dak te kloppen en schoon te vegen met een bezem. Ook lopen we nog even de voegen van de nok na, voor eventuele laatste herstelwerkzaamheden. Aan het eind kloppen we de zij- en onderkanten recht.

Met de eigenaren van het vakantiepark hebben we afgesproken om het onderhoud voor de komende jaren te gaan verzorgen, zodat de rieten daken mooi en netjes oud worden. Zeker nu de  daken wat ouder worden, is dit een zorg minder voor de eigenaars; met vers riet ziet het huisje er weer uit als nieuw.

Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn voor uw rieten dak? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag met het herstellen of het leggen van een rieten dak.

< De kwaliteit van Nederlands riet Voor het eerst een rieten dak? Wij beantwoorden de belangrijkste vragen >