Een nieuwe uitdaging: een warmte- en geluidsisolerend rieten dak

12 November, 2014 15:58

De afgelopen maand hebben we bij de Rietdekkerij weer een leuk en interessant project opgeleverd. Naast het plaatsen van een rieten dak was het in dit geval zeer belangrijk dat het dak zowel warmte- als geluidsisolerend moest zijn. Reden hiervoor is de ligging van het pand, welk gelegen is aan de rand van een snelweg en een drukke provinciale weg.

Het plaatsen van een rieten dak is iets waar wij gespecialiseerd in zijn en wat we natuurlijk al langer doen, maar om deze zowel warmte- als geluidsisolerend te maken was een uitdaging. Om deze reden zijn we met de klant en een leverancier van isolatiematerialen in gesprek gegaan over het type (rieten) dak dat wij gingen plaatsen. Daarbij zijn we uitgekomen op een rieten dak geschroefd op een dichte onderconstructie, bestaande uit isolatie elementen die gelegd zijn op de bestaande sporenkap.

Terugbrengen van het geluidsniveau

Bij het uitzoeken van het isolatiemateriaal was de keuze snel gemaakt. We hebben gekozen voor Vlas isolatie, wat (geluids)trillingen beter absorbeert dan normale isolatie en houdt warmte vast. De open structuur van het isolatiemateriaal zorgt er bovendien voor dat luchtbeweging (geluidstrillingen) door wrijving wordt omgezet in warmte. Met een geluidsabsorberend vermogen van 0,95 alfaw is Vlas isolatie de hoogste in zijn klasse. Daar komt dan uiteraard ook nog het rieten dak bovenop.

 

Het huis perfect op temperatuur

De warmte accumulatie (de tijd dat het duurt voordat warmte door de isolatie heen is) is 4 keer zo hoog als bijvoorbeeld het gebruik van minerale wol als isolatiemateriaal. De voordelen hieraan zijn aanzienlijk: Het huis is in de zomer binnen langer koel en in de winter is het huis binnen langer warm. De elementen die wij in het rieten dak gebruikt hebben, hebben ook een goede warmte-isolerende werking.

Een milieuvriendelijk dak

Uiteraard hebben wij het beste kwaliteit riet geselecteerd voor dit project. Daarnaast is het Vlas isolatiemateriaal ook nog eens milieuvriendelijk. Vlasisolatie is een wol dat bestaat uit lichte, stevige vezels, waardoor er een isolatiemateriaal kan worden geproduceerd dat ideaal is voor een dak. Het materiaal dat wordt gebruikt bij de productie van Vlas isolatie komt voort uit het restmateriaal bij de productie van linnen.

Het resultaat

Na deze totaal renovatie voldoet de villa aan alle eisen van deze tijd, maar heeft nog steeds de sfeer van weleer. De bewoners hebben ook positief gereageerd op het effect van de isolatie: het is behaaglijk warmer binnen en de verwarming slaat minder vaak aan.

De Rietdekkerij gaat graag de uitdaging aan in nieuwe projecten. Zo kunnen wij rieten daken plaatsen op huizen, villa’s en boerderijen. Heeft u interesse? Graag zouden we samen met u de mogelijkheden voor uw rieten dak bekijken. Vul daarom hier ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

< Asbest verwijderen Een nieuw uniek project ontwikkeld door De Rietdekkerij >