Asbest verwijderen

12 December, 2014 13:16

De Rietdekkerij is er natuurlijk voor het leggen van nieuwe rieten daken of het restaureren van rieten daken. Bij het restaureren van rieten daken komt het geregeld voor dat er asbest in het dak zit. Dit moet eerst verwijderd worden, voor er nieuw riet gelegd kan worden.

Asbest is iets waarvan bekend is dat het slecht is voor de gezondheid, maar men niet altijd precies weet wat het is. Omdat regelmatig eerst asbest verwijderd moet worden, voor wij een rieten dak leggen, gaan we in deze blog dieper in op asbest.

Wat is asbest?

Asbest is een verzamelnaam voor diverse natuurlijke mineralen. Het is een natuurlijk product en wordt al gebruikt sinds de oudheid. Asbest heeft namelijk nuttige eigenschappen: het is sterk, slijtvast, goedkoop en isolerend. Asbest werd dan ook veel gebruikt in dakbedekking, schoorsteenpijpen, warmhoudplaatjes of bloembakken. Maar ook voor verharding van buitenwegen of on der de vinylvloeren van vroeger.

Asbest en de gezondheid

Asbest is geen gevaar voor de gezondheid mits het in gebonden toestand verkeert. Wanneer deze losse asbestvezels ingeademd worden, zijn deze een gevaar voor de gezondheid. De asbestvezels kunnen vastlopen in de kleine luchtwegen en longblaasjes. Dit kan leiden tot o.a. longkanker of asbestose.

Asbest verwijderen

Voor asbest verwijderd moet er eerst een asbestinventarisatie gemaakt worden. Asbest hoeft namelijk niet altijd verwijderd te worden. Dit is afhankelijk van de wijze waarop het gebonden is in het materiaal. Hecht gebonden asbest kan namelijk meestal beter blijven zitten. De eigenaar van het gebouw is vrij om te beslissen om asbest wel of niet te verwijderen.

Het verwijderen van asbest moet gebeuren volgens het Asbest-verwijderingsbesluit.

 

Waarom toch de asbest laten verwijderen?

Wanneer u er voor kiest om de asbest te laten verwijderen zal dit alleen maar voordelen voor uw opleveren. Naast het feit dat het beter voor de gezondheid is, zal ook de waarde van uw woning stijgen en is uw woning in de toekomst sneller verkoopbaar.

 

Asbest verwijderen bij Vosheuvelweg Vorden

De Rietdekkerij heeft bij een woonboerderij op de Vosheuvelweg in Vorden asbest verwijdert en gelijk ook het rieten dak vervangen. Door gelijk asbest te saneren bij het vervangen van het rieten dak zijn de werkzaamheden door de Rietdekkerij goed op elkaar afgestemd. Hiermee wordt tijd en kosten bespaard.

U bespaart niet alleen op de tijd en de kosten, maar u bespaart ook op de extra kosten van de brandverzekering. Namelijk voor veel verzekeringen geldt dat er een extra verzekering afgesloten moet worden zodat ook de kosten van het opruimen van het asbest na een brand gedekt zijn.

 

Het rieten dak hebben we vervangen voor een brandveilig schroefdak welke aanvullend geïsoleerd met isolatie. Hiermee voldoet het aan alle huidige eisen. .

Wilt u uw oude rieten dak vervangen, maar weet u niet of uw dak asbest bevat? Neem dan contact met ons op!

 

< Subsidie bij het vervangen van uw rieten dak Een nieuwe uitdaging: een warmte- en geluidsisolerend rieten dak >