Loodaansluiting van een rieten dak

8 Juni, 2015 11:12

Van oudsher was er weinig tot geen aandacht voor de aansluiting tussen een schoorsteen en het rieten dak. Men vond een klodder specie tegen de muur aanstrijken al voldoende, maar het kwam vaker voor dat er niets aan gedaan werd. Die paar druppeltjes regenwater, die tussen de muur en het rietpakket doorliepen, konden toch weinig kwaad?

Belang van een goede aansluiting

Tegenwoordig vinden we isolatie en goede afdichting van kieren en gaten belangrijk. Om inwateren tussen muur en rieten dak met de nodige vochtproblemen te voorkomen is een goede aansluiting van belang. De specie is vervangen door een aansluiting van lood.

Aansluitingen met lood

Aansluitingen met lood voorkomen dat water langs de muur via het eindpunt van het riet, de dakconstructie invloeit. Op verschillende punten op het rieten dak komen we aansluitingen met lood tegen:

  • Het rieten dak en muur
  • Het rieten dak en schoorsteen
  • Het rieten dak en dakkapel
  • Het rieten dak en dakdoorvoer

Nieuwbouwwoning

Bij nieuwbouwwoningen adviseren wij om de loodloketten door het buitenspouwblad tegen het binnenste spouwblad aan te werken. Echter komen wij bij oude bestaande woningen vaak een steens muur zonder spouw tegen. Bij deze woningen is extra aandacht voor de loodaansluitingen nodig, vanwege verouderde en ontoereikende loodoplossingen, waardoor er lekkage ontstaat bij heftige neerslag. In deze situaties passen we het lood aan.

Daklood

Lood slijt bijna niet. Goed aangebracht lood kan wel tot 100 jaar zijn functie behouden en is 100% recyclebaar.
Door de voeg voldoende diep in te slijpen en het lood aan te brengen, met speciaal daarvoor bestemde klemmen, blijft het goed zitten. De loodloketten worden extra vastgezet gezet met een slagplug, zodat deze bij flinke storm niet kan opwaaien. Het voetlood komt vlak over de dakvorst te liggen. Het verwerkte lood kan behandeld worden met patineerolie, waardoor het lood een egale zilvergrijze kleur krijgt.

De Rietdekkerij

Wanneer wij een rieten dak plaatsen of vervangen controleren wij altijd het lood op de aansluitingen en zorgen wij dat de loodaansluitingen altijd op de juiste manier geplaatst zijn. Wilt u meer weten over het plaatsen van een rieten dak, lees dan ook de pagina rieten dak. U kunt ook contact opnemen met ons opnemen voor al uw vragen.

< Zo ziet het werk van een rietdekker eruit Uw rieten dak laten opdikken door een specialist! >