Een cadeautje van de natuur: van riet tot dak

19 Augustus, 2015 13:00

Een rieten kap is prachtig en een ware versiering van een huis. Voordat riet een dak vormt gaat er heel wat aan vooraf.  In dit artikel vertellen wij u meer over waar riet groeit, wanneer het wordt geoogst en wat er mee moet gebeuren voordat het op het dak terecht komt.

Een rietsnijmachine

Nederland is bij uitstek een waterland, en daarmee ook een land waar veel riet groeit. Riet is lid van de grassenfamilie en groeit langs de kant van verschillende soorten wateren. Voor daken is het riet geschikt dat in zoet en voedselarm water gegroeid is.  De Nederlandse rietgebieden zijn bij elkaar zo’n 7000 hectare groot. Hiervan selecteert de Rietdekkerij de beste partijen voor het maken van haar rieten daken.

De kwaliteit van het riet is sterk afhankelijk van weersinvloeden en waterkwaliteit en daarom is geen rieten dak hetzelfde. Een rietdekker stelt hoge eisen aan het riet: zo mag het niet verbroeid, beschimmeld of verrot zijn en niet vermengd zijn met stoppels of onkruid. Een speciale methode om de kwaliteit van het riet te bepalen is er niet, maar een goede rietdekker beschikt over de kennis en ervaring om dit nauwkeurig te beoordelen.

Riet wordt elk jaar van december tot april gesneden. Doorgaans is de rietdekker hierbij aanwezig. Het geoogste riet wordt schoongemaakt, gebundeld en te drogen gelegd. Als de bundels droog zijn worden ze van het land gehaald en doorgebonden in bossen zodat deze makkelijk verwerkbaar zijn voor de rietdekker. Aangekomen bij het huis of project gaat de rietdekker aan de slag: het riet wordt losgeknipt uit de bossen en er wordt een laag van zo’n 30 centimeter dik gemaakt, die als het ware een deken voor het dak vormt. Er wordt van onder naar boven gewerkt in verschillende lagen. Eenmaal boven aangekomen wordt het riet afgesneden en netjes afgewerkt zodat er een mooi en strak eindresultaat ontstaat.

< Voor het eerst een rieten dak? Wij beantwoorden de belangrijkste vragen Zo ziet het werk van een rietdekker eruit >