Zo ziet het werk van een rietdekker eruit

11 Augustus, 2015 09:36

Vroeger was het rietdekkersvak iets wat geleerd werd van vader op zoon. Wanneer u niet uit een rietdekkersfamilie kwam moest u bij een rietdekker op het dak gaan werken om het vak onder de knie te krijgen. Andere opleidingsmogelijkheden waren er simpelweg niet. Tegenwoordig is dat wel anders geregeld en zijn er speciale opleidingen voor toekomstige rietdekkers. Aangezien het rietdekkersvak redelijk onbekend is geven wij u een kijkje in het leven van een rietdekker.

De rietdekker aan het werkWerkzaamheden

Het leven van een rietdekker is erg divers. Zo staat hij de ene dag in een nieuwbouwwijk terwijl hij de volgende dag een ouder huis renoveert. De werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden bij een dak dat nog nooit van riet is voorzien verschillen met de onderhoudswerkzaamheden bij een huis dat al een rieten kap heeft.

Wanneer het dak van een huis voor het eerst voorzien wordt van riet zal de rietdekker zich moeten voorbereiden. Het kan zijn dat er in deze fase bepaalde delen van het dak gesloopt moeten worden. Nadat dit gebeurd is brengt de rietdekker een onderconstructie op het dak aan om vervolgens het riet erop te leggen en uiteindelijk te bevestigen. Er zijn verschillende soorten rieten daken. Zo is er het open rieten dak oftewel het traditionele dak: Bij dit type dak wordt het riet met spandraden en binddraad bevestigd op een open onderconstructie. Daarnaast is er nog het gesloten rieten dak oftewel het schroefdak: Bij dit type dak wordt het riet gedekt over een met hout betimmerde afgesloten dak. Dit type dak heeft een aantal voordelen, bijvoorbeeld dat er geen tocht door het riet heen komt en dat de brandveiligheid groter is.

Zoals eerder benoemd houdt een rietdekker zich ook bezig met onderhoudswerkzaamheden. Wanneer er onderhoudswerkzaamheden verricht worden, wordt bijvoorbeeld de onderconstructie gerepareerd en/of het riet geïnspecteerd en eventueel vervangen. In eerste instantie wordt er gezorgd dat de kap in orde is om vervolgens het riet te vervangen. Vaak wordt dit allemaal in één keer gedaan in verband met de levensduur van het riet, wat overigens per situatie verschilt.

Toch zijn er ook overeenkomsten tussen de verschillende werkzaamheden te herkennen: Een rietdekker moet zich namelijk altijd eerst bezighouden met voorbereidende werkzaamheden zoals het opbouwen van de steiger, het inspecteren van het dak en het verzamelen van verschillende materialen.

Competenties

Alle werkzaamheden van een rietdekker kunnen zowel zelfstandig als in teamverband uitgevoerd worden. Toch komt het vaak voor dat een rietdekker alleen werkt en werkzaamheden zoals riet lostrekken, naaien en afkloppen solitair uitvoert. Het zelfstandig kunnen en willen werken is voor een rietdekker erg belangrijk maar het contact met de klant zorgt ervoor dat het toch een sociaal vak is.

< Een cadeautje van de natuur: van riet tot dak Loodaansluiting van een rieten dak >